El nou govern d’Àustria recolza el secessionisme al nord d’Itàlia

El nou govern austríac d’ultra-dreta en el seu primer dia va iniciar una lluita diplomàtica amb Italia per al Tirol del Sud, ofereixen el passaport austríac als habitants de la regió.

“La gent del Tirol del Sud podrà demanar ciutadania austríaca des del començament de 2019”, va dir Werner Neubaur, diputat del Partit de la Llibertat. El govern italià va reaccionar davant la iniciativa austríaca, dient que el nou govern dóna suport al “etnacionalisme” i que aquesta concepció de la ciutadania podria portar a noves guerres als Balcans.

La qüestió de la doble nacionalitat dels dels germanòfons (i ladinòfons) és una ferida oberta per a Itàlia. Trentino-Alto Adige té un alt grau d’autonomia, però hi ha una minoria que vol una “autonomia plena”: només en els últims anys, a causa de la crisi econòmica, els partidaris del secessionisme van augmentar (un dels eslògan de separatistes és “No pagarem els vostres deutes”).

Doron Rabinovici, escriptor jueu-austríac, va dir que l’oferta de passaport era una amenaça per a la cohesió d’Europa: “El Partit Liberal d’Àustria està impulsat per un nacionalisme germànic que destrueix el principi d’Europa. La ciutadania dual és un dret legítim, però ho estan negant als turcs (que viuen a Àustria), tot oferint-lo als Tirol del Sud amb un esperit de revisionisme històric”.

(Sí, Catalunya és la Caixa de Pandora…)

Lascia un commento

Il tuo indirizzo email non sarà pubblicato. I campi obbligatori sono contrassegnati *

Questo sito usa Akismet per ridurre lo spam. Scopri come i tuoi dati vengono elaborati.